Activiteiten en VE

Activiteiten

Elke dag bieden we de kinderen op Purkie verschillende activiteiten aan. Op elke groep is de ruimte zo ingericht dat we een omgeving creëren waar van alles te beleven en ontdekken valt. Ook buiten de groep zoeken we interessante en leuke plekken om de kinderen activiteiten te bieden.

We zijn ons tijdens de activiteiten bewust van de ontwikkelingsgebieden die we stimuleren. Naast dat de activiteiten heel leuk zijn, stimuleren ze de motoriek, fantasie, de taalontwikkeling en het zelfvertrouwen. 

Wij gaan er vanuit dat ieder kind zich in zijn/haar eigen tempo ontwikkelt. We kijken goed naar ieder kind en proberen hen te stimuleren naar een volgende stap in zijn of haar ontwikkeling. We doen regelmatig een groepsactiviteit, maar ook dan kijken we naar het individuele kind om het voor iedereen uitdagend en interessant te maken.

We werken elke maand met een thema volgens het VE programma Peuterplein. Binnen dit thema worden diverse activiteiten aangeboden. Doordat het thema zich in elke activiteit herhaalt, vergroot dit het begrip en de woordenschat van de kinderen over dit thema.

 

Activiteiten die we regelmatig doen zijn:

  • Creatieve activiteiten: Knippen, plakken, tekenen, schilderen en nog veel meer. Het gaat hierbij niet om het eindresultaat, maar vooral om het ontdekken van materialen en de eigen expressie. 
  • Zingen: Kinderen zijn gek op zingen. We doen dit daarom de hele dag door. In de ochtend om iedereen te begroeten, voor elke maaltijd, met verjaardagen en festiviteiten en bij verschillende activiteiten.
  • Buiten spelen: Elke dag gaan we met de kinderen spelen in onze speelhal. Doordat we de zijwand open kunnen zetten, creëren we zo een heerlijke binnen- en buitenspeelplaats. De kinderen kunnen dus ook met slecht weer lekker "buiten" spelen en genieten van de frisse lucht. Ook gaan we regelmatig op pad. Naar de Kloosterspeeltuin, de kinderboerderij of bijvoorbeeld een lekkere wandeling in de buurt. We kunnen daarbij gebruik maken van de GoCAb, een bakfiets waar 8 kinderen in vervoerd kunnen worden. Daarnaast hebben we ook 8-persoons buggy's en kinderwagens. Zo we kunnen altijd veilig op weg.
  • Vrij spelen: Dit is heel belangrijk voor kinderen, omdat ze zo hun eigen fantasie ontwikkelen, Bovendien leren ze zichzelf te vermaken en leren ze om samen te spelen met andere kinderen. 
  • Voorlezen: Voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Ze leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en hoe een goede zin is opgebouwd. Door met de kinderen te praten over het boek, worden zij ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan. Bovendien leren kinderen goed luisteren en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie. Afhankelijk van het onderwerp van het boek, leert het kind ook over de wereld om zich heen.

 

VE

Op Purkie werken we op alle groepen met VE (Vroeg Voorschoolse Educatie) volgens het programma Peuterplein.

Peuterplein is opgebouwd uit verschillende thema’s die ongeveer een maand duren. De verschillende thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn; familie, lente, water of huisdieren. Rondom deze thema’s worden verschillende activiteiten georganiseerd die passen bij het thema en de verschillende ontwikkelingsgebieden.

 

Peuterplein stimuleert de natuurlijke nieuwsgierigheid van jonge kinderen. Samen ontdekken ze spelenderwijs de wereld om hen heen. Met Peuterplein kunnen wij de kinderen optimaal stimuleren in hun ontwikkeling op het gebied van taal, motoriek, voorbereidend rekenen en muziek.

 

Heeft uw kind een VE-indicatie vanuit het consultatiebureau? 

Dan kan hij/zij, indien er plek is, 4 ochtenden naar onze VE-groep "De Eigenwijsjes". Neem voor meer informatie of aanmelden contact op via planning@kinderopvang-purkie.nl of 030-6878617.